Terug Naar Endegeest – Gemma Blok, Joost Vijselaar te Koop Aangeboden op Tweedehands.net


Paperback, uitgave 1998, 319 blz. met zwart/wit foto’s. Kaft heeft zeer lichte gebruikssporen; verder in goede en nette staat. Verzendkosten Nederland (4,10 euro) zijn voor de koper. (Verzendkosten België 8 euro)[B2]

Endegeest: Maarten Biesheuvel verbleef er als patiënt, Jan Wolkers woonde er in zijn jeugd naast. Het gesticht figureert in hun beroemde verhalen Mellenberg en Serpentina’ spetticoat. In Terug naar Endegeest wordt mede aan de hand van patiëntendossiers het verhaal verteld van de ontwikkeling van
Endegeest in de periode tussen 1897 en 1997. Concrete voorbeelden maken duidelijk hoe de redenen voor opname in de inrichting veranderden, hoe het bestaan op de afdelingen er in de verschillende periodes uitzag en wat de introductie van nieuwe therapieën daadwerkelijk voor patiënten betekende.
Beschreven wordt hoe in Endegeest voor het eerst op grote schaal de psychoanalyse werd benut bij de duiding van de wanen van lijders aan schizofrenie. Getoond wordt hoe in Leiden vroeger dan elders, aan het einde van de jaren twintig al, de psychiatrische voorzorg of de’acute psychiatrie’ op grote schaal werd toegepast. Recenter ontwikkelingen die aan de orde komen zijn onder andere de woelige jaren zeventig met hun nadruk op psychotherapie onpersoonlijke groei’, de hevige kritiek van de anti-psychiatrie en de oprichting van progressieve afdelingen als de ‘Hobbitstee’. Voor de jaren tachtig en negentig komen onder meer de vermaatschappelijking van de GGZ aan de orde, de toenemende aandacht voor het gezin rond de psychiatrische patiënt en de transculturele aspecten van de psychiatrie. Het geheel wordt omlijst door veel foto’s en verhalen van ex-patiënt Jacob Maris, geneesheer Henk Jelgersma, Maarten Biesheuvel en Jan Wolkers.

Verzendkosten bij meerdere boeken:
– Soms passen 2 ‘normale’ boeken of meerdere kleine boekjes in één envelop. U betaalt dan slechts 4,10 euro verzendkosten (België 8 euro). Informeer even of dit in uw geval mogelijk is.
– Passen de boeken niet meer in één envelop (pakketpost), dan zijn de verzendkosten 5,75 euro bezorging thuis (België 9,50 euro – 0-1 kg) of 4,50 euro ophalen bij een DHL-ServicePoint bij u in de buurt. (Max. 20 kg met een pakketafmeting van 100x50x50 cm.)

Kijk ook eens naar mijn andere advertenties

Reageer nu!Source link